13. tammikuuta 2012

Voiko viini pilaantua?

Useinkaan viinipullo ei tyhjene kerralla, vaan siitä otetaan kenties lasillinen-kaksi illallisella. Jäljelle jäänyttä viiniä ei toki kuitenkaan tarvitse tai kannatakaan kaataa pois, sillä viini yleensä säilyy vielä avaamisen jälkeenkin jonkin aikaa. Mutta kuinka kauan erilaiset viinit sitten säilyvät? Miten avattu pullo tulisi säilöä? Minkälainen viini kestää parhaiten, mitä eroa on kierrekorkilla tai vaikkapa pullon sulkijalla suljettavalla pullolla? Onko pilaantuneen, väljähtyneen tai muuten huonoksi menneen viinin tunnistamiseen jotakin perusvinkkejä? Mitä viinille on tapahtunut, jos korkki on kuiva tai mitä tarkoittaa, että viini maistuu korkille? Onko pilaantuneen viinin juominen vaarallista? Yleispätevien ohjeiden antaminen on tietysti hankalaa, mutta valotan tässä postauksessa hiukan asiaa eri kanteilta ja vastailen noihin edellisiin kysymyksiin.

Pöytään vai viinikellariin?

Alkossa on myynnissä sekä heti nauttimiskelpoisia viinejä, jotka ovat hedelmäisiä ja nuoria, korkeintaan edellisen satovuoden tuotteita, että viinejä, jotka voi laittaa kellariin säilymään ja kypsymään. Yleisohje avaamattomien viinien säilyvyydestä on se, että punaviinit säilyvät valko- ja roseeviinejä paremmin. Poikkeuksen tekevät makeat valkoviinit ja väkevöidyt viinit, joiden säilyvyys taas on parempi kuin perusviinien.

Suurin osa Suomessa myytävistä viineistä on tarkoitettu nuorina nautittaviksi; niiden säilyvyys avaamattomana on keskimäärin noin vuoden-pari. Mutta jos haluaa hankkia viinejä kellariinsa kypsymään, voisi nyrkkisäännöksi sanoa, että kannattaa hankkia punaviinejä, jotka on valmistettu Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah, Nebbiolo, Sangiovese tai Tempranillo -rypäleistä. Näistä rypäleistä valmistettuja viinejä hankkiessa on hyvä tiedustella myyjältä tuotteen säilyvyydestä, jos itse ei ole asiasta varma. Yleensä säilytettäväksi suositeltavat viinit ovat hinnaltaan korkeampia, kuin heti nautittavaksi tarkoitetut viinit.

Varastointilämpötiloat vaihtelevat hieman viineittäin. Valko-, rosee- ja kuohuviinit säilyvät parhaiten 7–10 asteessa, punaviinit ja väkevät viinit 10–15 asteessa. Luonnonkorkilla suljetut viinit on hyvä säilyttää vaakatasossa ja kierrekorkilliset pullot voi säilyttää pystyssä.

Avattujen viinien säilyminen ja säilyttäminen

Avaamisen jälkeenkin viinin fiksuin säilytystapa riippuu siitä, mikä tuote on kyseessä. Yleisesti ottaen miedot viinit säilyvät korkeintaan pari päivää ja väkevät viinit noin viikon ilman erikoisempia pullonsulkijoita. On myös hyvä ottaa huomioon, että mitä kehittyneempi viini on, sitä herkemmin sen tuoksu ja maku heikkenevät ilman vaikutuksesta. Myös korkilla voi olla merkitystä säilymisen kannalta. Kierrekorkki ei läpäise ilmaa, jolloin viini mahdollisesti säilyy paremmin, pullon sulkijalla suljettava alunperin luonnonkorkkinen pullo on toisaalta monen mielestä juhlavampi!

Noista juhlallisista luonnonkorkkisista viineistä voin muuten suositella ranskalaista vahalla sinetöityä ja luonnonkorkilla suljettua, Duc de Larsan Madirania, joka on erityisesti pataruokaviinien aatelia.

”Täyteläinen, ihastuttavan marjaisa ja hapokas, tasapainonen maku. Paljon aiempaa parempi, ihastuttava ostos.” Pekka Suorsa, Viiniopas 2011.
Maistuuko kellarilta?

Mikäli viinin korkki on avattaessa kuiva, ei se onneksi tarkoita, että viini olisi väistämättä pilalla. Se tosin on voinut väljähtyä, kun on päässyt korkin kuivuessa olemaan ilman kanssa tekemisissä. Kun taas sanotaan, että viini maistuu korkilta, on viinissä tunkkainen, kellarimainen tai ehkä enemmänkin homemainen pistävä korkin aromi. Onkin hyvä ostaa kaksi samanlaista viiniä nautittavaksi, jos ei halua ottaa riskiä, että illallinen menee pilalle korkkivikaisen viinin vuoksi! Jos epäilee korkkivikaa, on suositeltavaa avata sitten se toinenkin pullo ja verrata näitä kahta toisiinsa. Ja korkkivikaisen viininhän saa muuten palauttaa takaisin paikkaan, josta sen on ostanut.

Niitä perusvinkkejä parhaat päivänsä nähneen viinin tunnistamiseen sitten: ehkä paras perusvinkki on katsoa viinin väriä; jos se ei ole kirkas eli jos viini on samea, on viinissä jotain vikaa. Toinen varma keino on se, että viini ei tuoksu "viinille", vaan siinä on hapettunut tai pistävä, epämiellyttävä haju. Ei pilalle menneen viinin nauttiminen välttämättä mitenkään vaarallista ole, mutta ei se kyllä miellyttävää tai nautittavaakaan ole, joten en suosittele! Ei muuta kuin haistelemaan ja maistelemaan siis, rentouttavaa viikonloppua kaikille!

1 kommentti:

  1. Kiitokset hyvästä ja mielenkiintoisesta postauksesta! Olenkin usein pohtinut mm. tuota viinin käyttökelpoisuutta avaamisen jälkeen ja eri korkkien vaikutusta asiaan. Hyvät viikonloput myös blogisteille!

    VastaaPoista