16. joulukuuta 2011

Joulun viinit - ruokana kinkkua vai kalkkunaa?

 Joulu lähestyy, ja tarjoilujen suunnittelu on jo hyvässä vauhdissa. Alkava viikonloppu taitaa olla se kaikkein kiireisin näiden valmisteluiden suhteen, kun runsaan viikon päästä ollaan jo aatossa. Useimmissa suomalaisissa kodeissa joulun tarjoilut ovat vuodesta toiseen samoja herkullisia ja perinteisiä jouluruokia: juhlapöydän kruunaa kinkku, tai viime vuosikymmeninä meillä pohjolassakin yleistynyt kalkkuna. Joulun juhlapöytään kuuluvat myös juhlajuomat, perinteisistä kotikaljoista ja glögeistä viineihin.

Juhlapöydän viiniltä vaaditaan paljon


Mikä viini sitten sopisi parhaiten kinkulle tai kalkkunalle? Juuri jouluruokien viinit ovat haastavassa tehtävässä, koska joulupöytä notkuu makujen kirjoa. Jos kyseessä olisi pelkästään kinkku tai kalkkuna, olisi vinkkejä helpompi antaa, mutta kun pöydässä ovat laatikot, punakaalit, sillit, rosollit ja niin edelleen, ollaan haastavamman kysymyksen äärellä.

Yksilölliset makumieltymykset ohjaavat tietysti valintaa, mutta ruoka itsessään asettaa tiettyjä vaatimuksia. Ideaalista olisi, että viini tukisi ruoan makua ja avaisi sitä vielä uusiin ulottuvuuksiin. Yleispätevästi voisi sanoa, että kaikkein hienoimmat viinit kannattaa säästää päivään, jolloin jouluruoka vaihtuu esimerkiksi pihviksi tai muuksi ei-perinteiseksi joulujuhlaruoaksi. Seuraavassa annan omat vinkkini mielenkiintoisimmista viineistä kinkun tai kalkkunan yhteyteen niin, etteivät juomat riitele myöskään pöydän muiden makujen kanssa.

Vaalea kalkkuna kaipaa rinnalleen punaista, kinkku yllättää!

Kalkkuna on melko rasvaton vaaleamaltoinen liha, jolle suosittelen tuoksultaan eleganttia ja aromaattista Paul Jaboulet’n Parallèle 45 Côtes-du-Rhône Rougea. Se on maultaan keskitäyteläinen, notkea, tyylikäs, hennon mausteinen ja lämmin. Toinen erinomainen vaihtoehto on tilausvalikoiman herkullinen Kim Crawford Pinot Noir Uudesta Seelannista. Sen maku on kevyehkö, mutta tyylikkään hedelmäinen: hieno yhdistelmä kypsiä, tummia kirsikoita ja punaisia hedelmiä. Viiniä ryydittää sopiva hapokkuus ja hienostuntut tammisuus. Se on keskitäyteläinen ja erittäin tasapainoinen. Punaista siis!

Kinkun kanssa ehdotan yllätystä: kata pöytään sekä puna- että valkoviinilasi ja kaada edellämainittu Parallèle 45 Côtes-du-Rhône Rouge ja aiemminkin blogissa esitelty Gustave Lorentz Sylvaner Réserve Ranskan Alsacesta rinnakkain tarjolle. Moni varmasti huomaa – ehkä yllättävästikin - että valkoviini toimii jopa paremmin, kun pöydässä on monia eri ruokia ja makuja. Molemmat vaihtoehdot ovat joka tapauksessa hyviä suosituksia myös sellaisenaan.

Oikein tunnelmallista juhlavalmisteluviikonloppua jokaiseen kotiin! Muistakaa myös rentoutua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti