4. marraskuuta 2011

Syksyn parhaat lahjapunaviinit

Viini on aivan mainio lahja talven juhliin, kuten jouluun, itsenäisyyspäivään, isänpäiväksi tai vaikkapa illanistujaisiin tai illalliskutsuille. Tyylikäs punaviini ilahduttaa ja hemmottelee kylmänä vuodenaikana. Suosikkejani ovat italialaisen Poggio Anticon Brunello di Montalcino 2003 ja espanjalainen Aalto 2006. Molemmissa on omat kiinnostavat ja elegantit piirteensä lahjaviiniksi.

Brunello di Montalcino on toscanalaisen viinitalo Poggio Anticon helmiä, jonka yhteydessä toimii eräs alueen parhaista ravintoloista, Ristorante di Poggio Antico. Brunello-rypäleestä (Montalcinon oma klooni sangiovese:stä) valmistettu viini on väriltään kirkas ja syvä rubiininpunainen. Tuoksu on aromaattinen, metsämarjainen ja mausteinen, maku puolestaan voimakas ja elegantti. Puolukka, karpalo, hapankirsikka ja mausteinen tammi sekä samettiset tanniinit johtavat silkkiseen ja voimakkaaseen jälkimakuun. Suosittelen tätä viiniä kaikkien hienojen liharuokien pariksi, kokeile vaikkapa sisäfileen kanssa!

Aalto puolestaan on suomalaisittain erittäin kiinnostava espanjalainen punaviini: viinitila perustettiin vuonna 1999 Ribera del Dueron aluelle usean espanjalaisen viiniharrastajan ja sijoittajan taloudellisella avustuksella, ja se on saanut nimensä arkkitehti Alvar Aallon mukaan. Nuoresta iästään huolimatta viinitilan ammattitaito on taattu: viinintekijä on yksi omistajista ja perustajista, Mariano Garcia, joka tunnetaan myös Bodega Vega Sicilian entisenä pääviinintekijänä. Viinitilaa johtaa Bodegas Aallon perustaja Javier Zaccagnini, joka toimi aiemmin Ribera del Dueron alueen DO-järjestön toimitusjohtajana.

Tässä 2006:n vuosikerrassa Tinto Fino -rypäleistä (alueen oma klooni tempranillo:sta) valmistettu syvän tummanrubiininpunainen viini on tuoksultaan hienostunut ja runsaan intensiivinen. Saatat tuntea nenässäsi myös tammea, nahkaa, mausteisuutta sekä kypsiä tummia marjoja. Maultaan viini on erittäin täyteläinen. Lämpimän mausteisessa maussa on myös tervaa, tammea ja kypsiä, tummia hedelmiä ja mansikkaa sekä suklaata.

Viineissä olevat tanniinit pehmenevät suutuntumaltaan viinin kypsyessä, mutta tuoreeltaan avattuna Aalto sisältää runsaasti vielä hieman kovia tanniineja. Tämä ei kuitenkaan ole millään lailla miinuspuoli: kovien tanniinien vuoksi viini on oivallinen pari roseepaistetuille liharuuille, mutta hedelmäinen ja tyylikäs viini sopii nautittavaksi myös sellaisenaan. Myös kypsytetyt juustot löytävät tästä viinistä parinsa!

Mukavaa loppusyksyistä viikonloppua; näillä miettein kohti ensiviikkoista isänpäivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti